JAZZ CLUB in Karlstad, Sweden (info and schedule in Swedish below)
PROGRAM
BAKGÅRDEN JAZZ
VÅREN 2024!
(se nedan)
Allmän info!
∴ Pris 140kr ordinarie, 100kr studerande. Betalning av konsertavgift sker på plats.
∴ Jazz-Deal för studenter: 30kr rabatt på valfri pizza och 10kr rabatt på valfri dryck (obs, endast på Bakgården Jazz-kvällar).
∴ För att vara säker på att få plats på konserterna kan man boka bord på https://bakgardenpizza.com/boka-bord
– men det går också bra att bara dyka upp som man är! Betalning av konsertavgift sker på plats.
∴ Om inte annat anges i förväg består konserterna av 2 set musik á ca 40 min.
∴ Bakgården Jazz är ett samarbete mellan Pizzeria Bakgården och Alfred Lorinius.
Bakgården Pizzeria, Kasernhöjden 6B, 653 39 Karlstad
KONSERTERNA!
OBS!
Jonas Kullhammar ersätter Thomas Jäderlund på Bakgården Jazz 15/2. Med stor uppgivenhet inför förkylningsvirusens makter måste vi härmed meddela att Thomas Jäderlund tvingas ställa in sin medverkan på Bakgården Jazz 15/2.
Vi hälsar Jonas Kullhammar varmt välkommen att joina in istället. Jonas är en av 2000-talets mest inflytelserika Svenska saxofonister. Han har länge spelat med gräddan av den Svenska Jazzeliten och utomlands. Han har flera stora priser i bagaget och har nominerats till ett flertal Grammisar. Detta blir grymt! Med oss denna kväll har vi också Oscar Grönberg på piano och Cornelia Nilsson på trummor, samt undertecknad på kontrabas.
Thomas Jäderlund bokar vi in till ett annat tillfälle nästa år, håll utkik!
15 februari kl 19:00 Jäderlund/Grönberg/Lorinius/Nilsson
Thomas Jäderlund – saxofon
Oscar Grönberg – piano
Alfred Lorinius – kontrabas
Cornelia Nilsson – trummor
Bakgården Jazz 2024 startar med ett Bang! Detta blir en kväll där typiska Bakgården Jazz-ingredienser är dragna till sin spets. Här möts nämligen musiker från tre olika länder, som alla har sin grej och alldeles egna energi; fast beslutna om att kasta sig in i detta ”Once in a Lifetime”-möte och skapa expressiv, svängig och oemotståndlig jazz i nuet.
Från Göteborg kommer saxofonisten Thomas Jäderlund, en av de stora inom Svensk Jazz och som förvandlar varje ton till ren magisk energi. Från Trondheim kommer pianisten Oscar Grönberg, en trollkarl vid pianot som alla vill lira med. Från Köpenhamn kommer den superhippa trummisen Cornelia Nilsson, som under senaste åren hörts och setts överallt inom Skandinavisk jazz, samt med världsstjärnor.
Vi nyper oss i den kollektiva Karlstad-armen att detta sker i vår lilla stad, vilken grej!
∴ Då inte bandet spelar kommer DJ Schröder underhålla med härlig musik.
Thomas Jäderlund
Har sedan 1981 frilansat som turnérande musiker och kompositör inom jazz-, improvisation- och nutida musik, spelat på festivaler och klubbar över hela Europa samt även Nord- och Sydamerika, Sydafrika och Asien, i både svenska och internationella konstellationer. Har spelat in ca 50 skivor, vunnit en Grammis med jazzgruppen Änglaspel och nominerats till ytterligare en med gruppen Dr Dingo. Komponerat musik till dans och teaterföreställningar samt på beställning av Sveriges Radio och Konstnärsnämnden.
Uppträder också regelbundet som soloartist, helt nyligen i ett bejublat framträdande på Umeå Jazzfestival som också spelades in för senare sändning i Sveriges Radio P2. Medlem i legendariska rockgruppen Nynningen sedan omstarten 2016, både som saxofonist och sångare. Ett stort antal konserter och turnéer samt tre skivutgivningar hittills. Dessutom en musikföreställning tillsammans med Sven Wollter, ”En dröm, en längtan, en sång”, som de turnérade med fram till Svens tragiska bortgång, och även några föreställningar därefter, önskade av arrangörer som en hyllning till Sven. Har tidigare medverkat i bl.a: Position Alpha, Thomas Jäderlund Amazing Orchestra, Dr Dingo, Per-Henrik Wallin Tentett, Gageego, Jazz Baltica Ensemble feat David Murray, Radiojazzgruppens NU:ensemble feat Barry Guy, Turbulens, Häjkån Bäjkån mm mm.
Oscar Grönberg
Oscar Grönberg är en svensk jazzpianist som har bott i Norge i 15 år.
Han har etablerat sig på den norska jazzscenen och medverkar i projekt som Hanna Paulsberg Concept, Trondheim Jazzorkester, Friends & Neighbors , Team Hegdal och Oscar Grönberg Trio.
Han har studerat vid Fridhems folkhögskola i Skåne och Musikkonservatoriet i Trondheim.
Cornelia Nilsson
Den prisbelönta svenska trummisen Cornelia Nilsson (f. 1992) gör vågor på den skandinaviska jazzscenen. Sedan 2016 har hon uppträtt runt om i Europa med musiker som Ben Besiakov, Tim Hagans, Seamus Blake, Mathias Landæus, Anders ’AC’ Christensen, Tomas Franck, Gilbert Holmström och många andra. Hon hoppade in i pianolegenden Kenny Barrons trio 2019, och i maj 2022 spelade hon med basikonen Ron Carter.
WHERE DO YOU GO?, en imponerande och gripande debut från den svenske trummisen och kompositören, presenterar henne i två triosättningar – en med den briljante amerikanske pianisten Aaron Parks och den andra med den ungerska tenortitanen Gabor Bolla. Den superbra svenske basisten Daniel Franck sällar sig till Nilsson under hela albumet.
7 mars kl 19:00 Östergren/Backman/Stackenäs/Lorinius/Schabbauer
Lisa Östergren – sång
Thomas Backman – träblås
David Stackenäs – elgitarr
Alfred Lorinius – kontrabas
Julia Schabbauer – trummor
Denna kväll är i likhet med föregående Bakgården Jazz-kväll bra på att leverera sånt som tenderar göra en Bakgården Jazz-kväll sådär elektrisk och oemotståndlig. Alfred gillar ju fina kompisar och att återvinna sånt som är bra, därför blir det två flugor i en smäll att återigen bjuda in de makalösa Stockholmarna Lisa Östergren (sång) och David Stackenäs (gitarr). De var båda med på ett bejublat framträdande på Bakgården Jazz hösten -22. Stockholmaren, tillika Lisas man, Thomas Backman är den fenomenale träblåsaren som spelat med alla och dessutom varit en vital röst i flera grupper som varit med och definierat Svensk modern jazz under senaste 15-20 åren. Göteborgsbaserade Julia Schabbauer är en excellent trummis som poppar upp i vilt skilda sammanhang och lirar grymt oavsett om det är New Orleans-jazz, pop eller modern kammarjazz.
Vad gör alla dessa musiker tillsammans då? De tar med sig egna låtar och kanske lite godis ur musikhistorien. Sedan blir det en symbios utan dess like, där konstnärliga patos, improvisation, popmusik och annat manifesteras i drypande ballader, myllrande ljudlandskap, sväng och grooves. Jazz!
∴ Då inte bandet spelar kommer DJ Schröder underhålla med härlig musik.
Lisa Östergren
Lisa Östergren har frilansat som sångerska sedan 2001 efter studier på Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn och Musikhögskolan i Stockholm. Lisa har genom åren arbetat med många av våra folkkära artister som tex. Sven-Bertil Taube och Carola, och även delat scen med de amerikanska artisterna Liza Minelli och Cher. Lisa har varit en av medlemmarna i den svenska acappella-gruppen The Real Group och har besökt scener som Apollo Theater (US), Billboard Live (JP), Hollywood Bowl (US) och Wembley (UK) för att nämna några. Nyligen har Lisa bland annat sjungit med vokalgruppen Stockholm Voices som tillsammans gjort ett flertal samarbeten med t.ex sångerskan Isabella Lundgren, Ekdahl Bagge Bigband och Kungliga Filharmonikerna. 2006 startade Lisa sin egna grupp Lisa Östergren Trio tillsammans med pianisten Cecilia Person och saxofonisten Thomas Backman. 2011 gjorde de sitt första album.
Thomas Backman
Thomas Backman har i 20 års tid varit en av landets mest efterfrågade träblåsare. Har genom åren varit fast medlem i grupper som Paavo och Klabbes Bank och spelat med artister i ett brett spektrum från Sarah och Georg Riedel till Loney dear & Miss Li för att nämna några. Har släppt två album i eget namn där kombinationen av element från såväl bebop, hiphop, indiepop och kammarmusik har prisats av pressen och tagit musiken till framstående jazzscener i både London och New York. LP:n ”When Light Is Put Away” belönades med Manifestpriset för årets jazzalbum 2021.
David Stackenäs
David Stackenäs har turnerat som solist och med många olika grupper i Europa, USA, Japan och Mellanöstern. David släppte 2000 den kritikerrosade plattan THE GUITAR på svenska skivbolaget Häpna och har sedan dess släppt BOW på Kning-disk (2006) och SEPARATOR (2009) på Found you Recordings. I maj 2017 släppte han fjärde soloalbumet BRICKS på portugisiska skivbolaget Clean Feed.
Spelar även med grupperna LabField (m Ingar Zach), Sol Sol, Lina Nyberg Band, Eislerz, Ballrogg (NO), Kim Myhr Band (NO) och Mattias Risberg Mining samt har medverkat som musiker i olika dans- och teaterföreställningar. Har spelat med Evan Parker, Lina Nyberg, Mats Gustafsson, Christine Abdelnour, Jim O’Rourke, Ken Vandermark och Thurston Moore bland många andra.
Julia Schabbauer
Julia Schabbauer är utbildad jazz-och improvisationsmusiker på Bollnäs och Fridhems folkhögskolor. Sedan 2015 frilansar hon som trummis och har turnerat flitigt i Europa, Indien och USA med bl.a.grupperna Olimpias Orkan, Cats and Dinosaurs, Zenta Scenkonst och artisten Sean Banan.
Julia har också medverkat i musikaler på bland annat GöteborgsOperan, Folkteatern i Göteborg, Göteborgs Stadsteater och Östgötateatern.
18 april kl 19:00 Kallerdahl/Kallerdahl/Lorinius
Lindha Kallerdahl – sång
Fabian Kallerdahl – piano
Alfred Lorinius – kontrabas
Ett av Jazz-Sveriges mest celebra äkta par förärar Bakgården Jazz med sin närvaro och innerligt grundade musik. Både Lindha och Fabian Kallerdahl har under sin karriär varit enorma stilbildare inom sina respektive jazz-fåror och deras betydelse för den Svenska jazzens utveckling under 2000-talet går inte att förbise.
Denna kväll kommer trion dyka in i Lindhas repertoar och vi kommer bjudas på stämningar och känslostormar som få kan värja sig mot.
Lindha Kallerdahl
Min tyngdpunkt som sångare har alltid varit modern jazz och improvisationsmusik. Direkt efter min musikutbildning startade jag samarbeten med bland andra Mattias Windemo och Joakim Milder (1999). År 2000 arbetade jag med t.ex Mats Gustafsson, Jim O’Rourke och Sonic Youth. År 2001 tilldelades jag Jazz i Sverige-utmärkelsen och startade upp egna projekt och nya samarbeten med bland andra Palle Danielsson och William Parker. 2001-2003 arbetade jag ett par år med dansare från till exempel Cullbergbaletten runt om i Europa. År 2005 träffade jag Ikue Mori för första gången i New York och vi har sedan dess arbetat i duoform och i större konstellationer. Musiker jag har samarbetat med är till exempel Anna Lindahl, Palle Danielsson, Okkyung Lee, Fredrik Ljungkvist, Thomas Gustafsson, Lotte Anker och Paul Lovens. I mars 2017 sjöng jag i Marina Abramovic’s performance ”The Cleaner” i Stockholm. Jag medverkar på ett flertal skivor utomlands och har ständigt samarbeten med nya musiker. Jag ingår i musikerkollektivet kring välrenommerade HOOB Records och anses vara en av landets mest stilbildande improvisatörer inom sång, men även inom fri-jazz och avant-garde. Sedan 2018 sjunger jag men samtida musikgruppen/noise-ensemblen GGR Betong och har medverkat vid urruppföranden och turnéer. Under 2019-2022 medverkade jag i Mariam Wallentins verk The Wishing Well med konserter på Vara konserthus, Orionteatern och Umeå Jazzfestival. 2020 släppte jag skivan Rainbow tillsammans med Ingebrigt Håker Flaten och Andreas Werliin på Hoob Records. Skivan nominerades till Manisfestpriset i kategorin jazz. 2021 startade jag kören Woice där jag tillsammans med flera starka röster inom friform och imporvisation framför mina egna verk och utforskar röstens möjligheter. Woice första album släpptes hösten 2023 och fick ett fantastiskt mottagande. Jag har givit ut ett 20-tal skivor i eget namn.
Fabian Kallerdahl är en pianist och kompositör med Göteborg som bas. Han har gjort sig känd för sitt energirika, impulsiva, rytmiska och lite naiva pianospel i Sverige och utomlands. Bland annat med trion Musicmusicmusic har Kallerdahl släppt ett 30-tal album med egna verk och spelat och turnerat i hela världen. Till exempel i Tokyo, Johannesburg, Mexiko City, New York, Tiblisi, Vancouver, Taipei och Dakar. Under 2023 gjorde han bland annat turnéer i Taiwan och Indien. Kallerdahl har belönats med flera priser och stipendier. Bland annat ”Jazz i Sverige” och SKAP-stipendiet. Vid sidan av pianospelet är Kallerdahl en meriterad teater och filmmusikkompositör och har skrivit för bland annat Sveriges Radio, Göteborgs Stadsteater och Den Nasjonale Scene i Bergen. Fabian Kallerdahl driver det musikerägda skivbolagskollektivet HOOB Records med över 100 album i katalogen.
9 maj kl 19:00 Holényi/Ring/Lorinius/Sandström
Lili Holényi – sång
Joel Ring – cello, elektronik
Alfred Lorinius – elbas
Tomas Sandström – trummor
Krille ballong! Fira långhelgskänslan med oss på Bakgården Jazz!
Under senare tid har det börjat bubbla rejält i det Värmländska jazzlivet, delvis tack vare att flera fantastiska musiker valt att flytta hit och komplettera de redan befintliga dito. Två sådana inflyttare är paret Lili Holényi och Tomas Sandström, som tidigare bodde i Stockholm. Vi är så glada att de valt Karlstad!
Joel Ring är supercellisten från Oslo som inte bara delar band med Tomas utan dessutom är Alfreds kusin (många släktträffar att falla tillbaka på).
Kvällen till ära sätter kvartetten ihop ett program med egen musik från musikerna. Det kommer bli atmosfäriskt, popigt, experimentellt, stämningsfullt och kanske även svängigt! Oavsett vad kommer det bli en musikalisk kväll att minnas och visst är det väl just sådana kvällar som spelar roll i det långa loppet? Det här kommer bli en höjdare!
∴ Då inte bandet spelar kommer DJ Schröder underhålla med härlig musik.
Lili Holényi
Lili Holényi är sångerska och låtskrivare från Göteborg med rötter från Ungern. Hennes sångröst har beskrivits som kristallklar och expressiv, hennes musik som en helt egen, betagande form av pop. Hon är bandledare för trion Honeywolf som har släppt två skivor – Dreamer och U Act Like Ur Ok. Sagt om musiken:
”Plötsligt var det som att man inte kunde gå in på en svensk jazzklubb utan att där stod ett par-tre människor och pratade om hur bra Dreamer var. ”Så, så vacker …”, sa de. ”En så, så spännande blandning av jazz, konstpop och impro.” – Orkesterjournalen
”The most impressive section of songs of «Dreamer» are Holényi’s adaptations of poetic texts, all stress her versatile, highly personal language.” – Eyal Hareuveni, Salt Peanuts
”Det är musik som får tid att andas, som kan sluta sig i försiktigt antydda figurer för att plötsligt brisera.” – Magnus Eriksson, Lira Musikmagasin
Joel Ring
Joel Ring är cellist, basist och kompositör född i Växjö, Sverige. Han är baserad i Oslo och arbetar med konstnärer och musiker från olika discipliner. Hans inspiration är vidsträckt och sträcker sig från experimentell elektronisk musik till klassisk samtidsmusik. För närvarande är han aktiv med sin kommande solodebut, som planeras att släppas våren 2024 på skivbolaget Pluritone, ett skivbolag han grundade tillsammans med Heida Karine Johannesdotter Mobeck. Han har även släppt flera album med sina projekt Joel and the Neverending Sextet, Wendra Hill, Pumkin och HVCKER. För närvarande uppträder han med Trondheim Jazzorkester, Henriette Eilertsen Trio, Øyvind Skarbøs Telehiv, Andreas Røysum ensemble, HVCKER, Mall Girl och sina egna projekt.
Tomas Sandström
Bror Tomas Sandström är trummis, jazz- och improvisationsmusiker samt bandledare för Urban:Dentist – kultbandet som har släppt 66 skivor på 6 år. Hans musik och spel har beskrivits som energiskt och experimentiellt, nästintill performance. Han har bla hörts i sammanhang med Joel And The Neverending Sextett och Mattias Ståhl Trio. Efter flertalet turnéer i Japan och Vietnam återvänder Sandström till sin hemstad Karlstad och musicerar på hemmaplan!
6 juni kl 19:00 Johansson/Zethson/Lorinius/Raissi
Jan ”Janka” Johansson – elgitarr och fiol
Alexander Zethson – piano
Alfred Lorinius – kontrabas
Raeel Raissi – trummor
Säsongsfinal och nationaldagsfirande på innergården (om vädret tillåter, annars inomhus)! Ett absolut måste att komma och se Karlstads okrönte konung Janka med sin nya grupp.
Efter flera bejublade kvällar på Stockholms mysigaste jazzklubb Glenn Miller Café tar detta band det stora steget ut och spelar på Bakgården Jazz i Karlstad. De har under resan inte riktigt lyckats konstruera ett namn till sig själva… Men då alla kommer från Värmland från början, har väl någon någon gång slängt ur sig ”Värmlandskvartetten”. Fotnot: Janka är mest Värmländsk, han har som han själv uttryckte det i ett mellansnack ”marinerat längst”.
Nog om detta! Det som karaktäriserar gruppens musik är spelglädje, rått sväng, hög volym och en gnutta förvirring. Alla fyra musiker slänger sig ut konstant, hellre skjuta först som man brukar säga (obs! metafor).
Till repertoaren hör flera av Jankas egensinniga och totalt medryckande låtar, som ofta har en tydlig blues eller country-koppling. Där kan även slängas in polskor (sk slängpolskor) och dessutom en hög med jazz-standards. En helt underbar eklektisk musik-kavalkad med andra ord! Vi hoppas på solsken på innergården och en folkfest utan dess like, nationaldagen till ära!
∴ Då inte bandet spelar kommer DJ Schröder underhålla med härlig musik.
Jan ”Janka” Johansson
Jan ”Janka” Johansson (gitarr, fiol) är ett unikum inom Svensk Jazz och en musiker vi fått äran att ha på hemmaplan i Värmland under stora delar av dennes liv. Detta trots erbjudanden om åtråvärda tjänster på fina skolor och universitet utanför Värmland. På dessa har det istället blivit återkommande gästspel. Förutom sitt stora engagemang för ungdomars musicerande kan ”Janka” blicka tillbaka på över ett halvt sekel innehållande samarbeten med Red Mitchell, Svend Asmussen, Putte Wickman, Victoria Tolstoy, Rune Gustafsson, Nannie Porres och många fler.
Med Red Mitchell blev det en CD “Blaus” (Dragon) (tillgänglig via Spotify och youtube) och med jazzgruppen ARP blev det en CD “Muskel Svan Gunga” (tillgänglig via youtube) och med hans Grums Ungdomsorkester blev det efter vinsten i Musik Direkt en CD “That’s all” med bl.a. 6 jazzarrangemang. Detta finns på youtube och Jazzen i Karlstad på youtube.
Alexander Zethson
Alex Zethson är en Karlstad-bördig pianist och keyboardist som bland annat spelar med grupperna Angles och Goran Kajfes Tropiques, samt med egeninitierade projekt som Yokada, Alex Zethson Ensemble och VÖ. Hans musik, som spänner från gamelan- och krautrockinfluerad minimalism, till drone, post-bop, och vokalbaserad kammarmusik, har publicerats av skivbolag som SUPERPANG, disorder, Clean Feed, Hubro, Relative Pitch Records och Supertraditional. Zethson är också aktuell med ett nytt projekt, Vathres, som släpper skiva den sjätte oktober, på Thanatosis – en skivetikett som drivs av Zethson själv.
Raeel Raissi
Värmlänningen och trumslagaren Raeel Raissi har vid flertalet gånger synts på Stockholms jazzscener.
Mest aktiv var han under åren 2008-2010 då han tillsammans med bandet Prylf (Linnea Henriksson) bl.a genomförde pulsslagsturnén i svenska jazzriksförbundets regi. Bandet var även nominerad till 2010 års jazzkatten efter det kritikerrosade debutalbumet ”Kind of green”.
TIDIGARE SÄSONGER (2022-2023)
AV BAKGÅRDEN JAZZ NEDAN
31 augusti kl 19:00 Ljungkvist / Zethson / Lorinius / Fält
Entré ordinarie: 140 kr
Entré Student: 100 kr
Fredrik Ljungkvist – tenorsaxofon, klarinett
Alexander Zethson – klaviatur
Alfred Lorinius – kontrabas
Jon Fält – trummor
Denna kväll bjuder på ett aldrig tidigare skådat möte mellan fyra starka musikaliska röster.
Fredrik Ljungkvist och Jon Fält tillhör två av Sveriges mest inflytelserika musiker inom modern jazz och improvisation under de senaste 20-30 åren. Alexander Zethson är vidundret från Karlstad som rör sig i samma musikaliska segment och även han etablerat sig som en omistlig röst på den alternativa musikhimlen. Denna kväll är svår att förutspå förens väl på plats, men man kan räkna kallt med en musikalisk urladdning med spelglädje och improvisation i centrum. Mer info om musikerna nedan.
Fredrik Ljungkvist
Saxofonisten och klarinettisten Fredrik Ljungkvist, född 1969 i Kristinehamn och uppväxt i Lidköping.
Efter avslutade studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1989-1993 etablerade sig Ljungkvist snabbt som en av Sveriges mest efterfrågade saxofonister. Han spelar/har spelat med grupper/musiker som Atomic, Fire! Orchestra, Yun Kan 5 och Yun Kan 10 Fredrik Norén Band, Per ”Texas” Johansson, Lina Nyberg, Bobo Stensson, Paavo 3, Anders Jormin, Georg Riedel, Kris Davis, Alexander von Schlippenbach, Per Henrik Wallin och Trondheims Jazzorkester. Han har i dessa och andra sammanhang medverkat på över 100 album.
Ljungkvist blev utvald att hylla pristagaren Wayne Shorter på Polarprisutdelningen på Konserthuset i Stockholm i juni 2017.
Ljungkvist är lektor i saxofon på jazzinstutitionen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Alex Zethson
Alex Zethson är en Karlstad-bördig pianist och keyboardist som bland annat spelar med grupperna Angles och Goran Kajfes Tropiques, samt med egeninitierade projekt som Yokada, Alex Zethson Ensemble och VÖ. Hans musik, som spänner från gamelan- och krautrockinfluerad minimalism, till drone, post-bop, och vokalbaserad kammarmusik, har publicerats av skivbolag som SUPERPANG, disorder, Clean Feed, Hubro, Relative Pitch Records och Supertraditional. Zethson är också aktuell med ett nytt projekt, Vathres, som släpper skiva den sjätte oktober, på Thanatosis – en skivetikett som drivs av Zethson själv.
Jon Fält
…är en av Sveriges mest framstående trummisar och har under 2000-talet satt ett anmärkningsvärt avtryck på den Svenska jazz -och improvisationsscenen. Hans unika sätt att traktera trummorna har blivit ett eftersträvansvärt ideal för många trummisar i hans egen generation och efterföljande. Han går att höra i grupper som Yun Kan 5 & 10, The Stoner, Ellen Andrea Wang, Lekverk med flera.
Fält har gjort avtryck även på den internationella scenen, genom sin medverkan i den legendariska trion Bobo Stenson Trio, som släpper sin musik på den lika legendariska etiketten ECM.
Fält har mottagit en mängd utmärkelser, däribland titeln ”Årets Musiker” av Sveriges Radio P2 2018.
14 september kl 19:00 Sörling / Tolf / Lorinius
Entré ordinarie: 140 kr
Entré Student: 100 kr
Isabel Sörling – sång, elektronik, gitarr
Hannah Tolf – sång, elektronik
Alfred Lorinius – elbas, effekter
Ännu en kväll med helt nya möjligheter i det universum som är musik. Tre kära gamla vänner från åren i Göteborg ses igen. De har mycket gemensamt och deras verksamhet i grupperna Soil Collectors och Farvel är kanske det mest nämnvärda när vi pratar musik. Isabel och Hannah är så nära systrar två sångerskor kan komma, utan att vara det på ett biologiskt plan. Sättet de bygger upp musikaliska atmosfärer och stämningar är medryckande och känslostormande. Systerskapet kan också föra dem ut i suggestiva grooves eller till skira och vackra poplåtar av singer-songwriter-mått. Alfred introducerar denna kväll elbasen för första gången på Bakgården Jazz, med ambitionen att via syntetiska effekter inkorporera sig själv i denna magiska värld – där han till slut låter sig ätas hel.
Isabel Sörling
Svenska sångerskan, kompositören och musikern bosatt i Paris, Isabel Sörling, har snabbt etablerat sig som en av sin generations mest begåvade improvisatörer, navigerande mellan flera olika musikaliska universum. Från experimentell jazz till skandinavisk pop-folkmusik, via elektronika och progressiv rock. Hennes andra album, MARELD, kombinerar hennes många influenser. Ett modernt tribalt pop-opus, enhälligt hyllat av pressen och belönats med det franska stora musikpriset “Les Victoires de Jazz” i kategorin “Vocal Artist” 2021.
Med sextetten Farvel har hon rönt stora framgångar, debutplattan gav gruppen en Jazzkatt i kategorin “Årets nykomling” 2012 och de vann även ”Young Nordic Jazz Comets” 2010. Sedan dess har tre studioalbum släppts, varav två på Bugge Wesseltofts skivbolag Jazzland Recordings. Farvel’s tredje skiva ledde till en jazzkattsnominering i kategorin “Årets Grupp” 2016.
Hon har under de senaste åren varit aktiv i Frankrike och på den Europeiska jazz och improvisationsscenen. (Airelle Besson, Paul Lay, Anne Paceo, James Thierrée, Julien Deprez, Linda Olàh, Sofia Jernberg, Ibrahim Maalouf, MaJiKer, Armand Amar, Leafcutter John, Julian Sartorius, Lovisa Samuelsson, med flera samt de svenska banden FARVEL & Soil Collectors…)
Under hösten 2016 noterades Isabel som en av de fem mest inflytelserika samtida kvinnliga jazzmusikerna i Europa av den brittiska tidningen The Guardian.
Hannah Tolf
Hannah Tolf är sångerska, kompositör och sångimprovisatör från Göteborg. Med röst och effekter arbetar hon inom flera konstnärliga områden, med målet att vidga och utforska gränser och att skapa kopplingar mellan utföraren och lyssnaren. Ambitionen är att skapa en djup och delikat tonal värld som en mötesplats mellan det akustiska och elektroniska, mellan pop och jazz och mellan det beslutade och det okända.
Hennes musik har fört henne till platser som South Tyrol Jazz Festival (IT), Match & Fuse (GB), GMLSTN Jazz (SWE), 12 Points Festival (IR), Malmö Live (SWE), Melodica Festival (DE & FR) , Shigawake Music Festival (CA).
Hannah Tolfs egna kvartett har rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands och har bland annat beskrivits såhär:
“A classic Nordic jazz sound with pop tones of remarkable taste and quality that the creative and strong quartet manages through an original, delicate, deep and highly suggestive repertoire, which now and again leaves room for high quality improvisational moments.” (Konsert-recension Südtirol Jazz Festival 2018: Jazzitalia.net)
12 oktober kl 19:00 Coyle / Nilsson / Pérez / Pérez / Lorinius
Entré ordinarie: 140 kr
Entré Student: 100 kr
Eva Coyle – sång
Marie Nilsson – sång
Nina Pérez – fiol
Mattias Pérez – gitarr
Alfred Lorinius – kontrabas
Bakgården Jazz goes Folk!
Denna kväll bjuder vi in två riktiga ess inom Svensk folkmusik, Karlstadborna och makarna Nina och Mattias Pérez. Med sig har de den Irländska folkmusikern Eva Coyle. Tillsammans med husbasisten Alfred spelar de Evas musik, men med en improvisatorisk prägel, så som sig bör på en jazzklubb. Inte nog med det, den här kvällen bjuder vi på två konserter i en! Från Göteborg kommer nämligen Värmlandsbördiga sångerskan Marie Nilsson. En av Alfreds nära vänner, vilken han också jobbat mycket med i egna bandet Stormfågel. Marie kommer bjuda på ett set musik innehållande några guldkorn från sin repertoar av jazz, visor och folkmusik – tillsammans med Mattias och Alfred.
Eva Coyle – Folksångerska från Irland.
Eva studerade på Musikhögskolan Ingesund som utbytesstuden från Limerick, Irland för 8 år sedan och har sedan dess framträdd som soloartist med sina egna kompositioner och sånger som har en touch av både keltisk och nordisk traditionsmusik. Hennes album spelades bl.a. in här i Karlstad tillsammans med Mattias och Nina Pérez.
Mattias Pérez – Gitarrist från Karlstad som under 20 år har turnerat välden över med diverse grupper och artister (bl.a. Ale Möller och Sofia Karlsson) och har som studiomusiker medverkat på ett 40-tal olika album.
Nina Pérez – Fiolspelare från Karlstad. Nina har den svenska folkmusiken som bas men har även en fot i den keltiska musiktraditionen. Hon är en flitigt turnerande musiker och har även medverkat som teatermusiker vid Västanå Teater i Sunne.
Marie Nilsson Lannerö. Sångerskan med den spikraka och glittrande stämman, som med lätthet rör sig mellan olika musikaliska former och uttryck. Uppväxt i Värmlandsskogarna och är nu bosatt i Göteborg. Utbildad på folkisar så som Sjövik och Fridhem, därefter på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Utgiven musik: Macuwa (2010) Stormfågel (2016) Sånger till Elias (2019) The Picture (2021)
16 november kl 19:00 Bergman / Hörngren / Lorinius
Entré ordinarie: 200 kr
Entré Student: 140 kr
Marit Bergman – sång, gitarr
Klas-Henrik “Klabbe” Hörngren – klaviatur
Alfred Lorinius – kontrabas
Pop möter jazz!
…eller jazz möter pop, lite beroende på hur man ser det. Det blir hursomhelst ett spännande och för kvällen unikt möte mellan popartisten Marit Bergman och jazzmusikerna Klas-Henrik “Klabbe” Hörngren och Alfred Lorinius.
Marit Bergman har etablerat sig som en av Sveriges stora popartister. Hon började sin karriär som sångerska i punkbandet Candysuck på 90-talet. Hon slog igenom som soloartist 2002 med albumet ”3.00 A.M. serenades”. Hennes andra album, ”Baby dry your eye”, släpptes i mars 2004. Hon belönades med två grammisar för albumet, i kategorierna Årets kompositör samt Årets kvinnliga artist.
För tillfället är hon aktuell med sitt andra album på svenska, “Här kommer vargen”, samt att hon kommer medverka i TV4s program “Så mycket bättre”.
Klas “Klabbe” Hörngren är pianist och kompositör. Uppvuxen i Säffle och Arvika, numera boende i Göteborg. Uppmärksammad i jazzvärlden – framför allt i samband med sitt egna band Klabbes Bank, som har släppt flera kritikerrosade plattor och även blivit nominerade för Grammis. Turnerat och spelat in med bl a Eva Dahlgren, Ane Brun och loney dear.
Bakgården Jazz, Torsdag 13 april kl 19.00
Johan Gund (piano)
Claes Andersson (tenorsax)
Alfred Lorinius (kontrabas)
Antti Ojala (trummor)
Johan Gund är pianist, arrangör och lärare med Karlstad som utgångspunkt. Han är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Som jazzmusiker hörs han i kvartetten Hi Hank! och har under många år turnerat med saxofonisten Magnus Dölerud och basisten Hans Backenroth. Han har varit kapellmästare och musikalisk ledare för ett flertal uppsättningar på Säffleoperan. Som lärare har han arbetat på musikhögskolorna i Göteborg och Ingesund, och finns numer på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.
Johan Gund och Antti Ojala lärde känna varandra genom Geijerskolan i Ransäter där de jobbade som lärare i jazz och improvisation. Vid kursavslutningar gav de ofta bejublade improviserade konserter, vid ett par tillfällen även med Claes Andersson som gäst – en improvisatör med osannolikt kreativt flöde. De tre musikerna förenas i sina gemensamma passioner – jazzmusik, dåliga vitsar och skogsarbete.
I första halvan av denna kväll möter Johan och Antti Bakgårdens jazzbas Alfred Lorinius. Med fokus på ett samspel där varje musiker ges frihet och tar ansvar i tydligt definierade roller utforskar de trioformatet i såväl klangliga landskap som uppbrutna beats. I andra halvan kastar de in Claes, och då kan vad som helst hända.
————
Bakgården Jazz, Torsdag 4 maj kl 19.00
(förband kl 18.30)
Kristoffer Alehed (trombon)
John Holmström (rhodes)
Alfred Lorinius (kontrabas)
Anna Lund (trummor)
Fyra musiker som alla har Göteborg som gemensam nämnare, men numer är utspridda över landet, ses för att skapa lekfull jazz med massa vilja och hjärta – och förmodligen en god dos sväng. Det blir egenskrivna alster och kanske något lånat!
Kvällen inleds kl 18.30 med ett förband! Inga mindre än gitarrtrion Kimchi från Musikhögskolan Ingesund.
Kristoffer Alehed är en Göteborgsbaserad trombonist, gitarrist och kompositör uppvuxen i Kristinehamn. Sedan 2005 har Kristoffer frekvent turnerat runt om i Sverige, Europa och USA, och medverkat i ett oräkneligt antal grupper, skivinspelningar och musikaliska projekt. Han rör sig i en bred palett av genres som frijazz, New Orleansjazz, folk- och världsmusik, även om rötterna i improvisationen alltid är närvarande. Aktiv i band som: Klabbes Bank, Old fish Jazzband, Swing Tarturo, Tumult.
John Holmström är en pianist från Göteborg, närmare bestämt Mölndal som bott och verkat i Stockholm, Oslo och Trondheim. Förutom Göteborg då. Han är komponist och improvisatör och har i eget namn släppt albumet “Mjuka Värden” med sin trio samt “Vivian” med sin kvintett Om Tat Sat. Han har två skivor med fri impro-trion Dark Horse (med bl.a. Alfred Lorinius på bas) samt ytterligare ett trettiotal produktioner bakom sig. Under en period på 20 år har han turnerat och spelat flitigt runt i Sverige, Europa och Japan. John är verksam inom många olika jazzgenrer och skyr inga medel för att komma dit han vill i musiken. Han är också aktiv i skivbolaget toppkonst såväl som arrangör och producent i föreningen KUF och tidigare Brötz.
Anna Lund är en av landets mest anlitade jazz -och poptrummisar och har utöver sitt lysande trumspel även uppskattats för sin färgstarka scenpersonlighet. Hon har spelat med artister och grupper som Mariam the Believer, Marilyn Mazur, Anna Högberg Attack, Frida Hyvönen, Mögel och Ane Brun. Hon har hållit sitt egna Jazz-sommarprat i Sveriges Radio, medverkat i husbandet på SVTs populära program På Spåret, med mera med mera.
————
Bakgården Jazz, Torsdag 25 maj kl 19.00
Christian Cuadra (saxofon)
Bror Tomas Sandström (trummor)
Alfred Lorinius (kontrabas)
Två hemflyttade Karlstadbor och en Arvika-inflyttad Sundsvallare provar sina gemensamma vingar i en spännande värld där folkmusik, jazz och fri improvisation samsas.
Christian Cuadra är en av de folkmusiker som också abdikerat till jazz. I tidig ålder startade hans folkmusikaliska karriär och han har under det senaste decenniet etablerat sig som både folkmusiker och jazzmusiker. Cuadra har turnerat i länder som USA, Japan, Chile samt stora delar av Europa inom båda genrerna. Just nu har han sitt säte i Arvika där han frodas i Värmlands snickerikultur varpå han även bekantat sig med musiklivet där. Han har flera års utbildning i ryggen, bland annat från musikhögskolan i Trondheim.
Bror Tomas Sandström är trummis, jazz- och improvisationsmusiker samt bandledare för Urban:Dentist – kultbandet som har släppt 66 skivor på 6 år. Hans musik och spel har beskrivits som energiskt och experimentiellt, nästintill performance. Han har bla hörts i sammanhang med Joel And The Neverending Sextett och Mattias Ståhl Trio. Efter flertalet turnéer i Japan och Vietnam återvänder Sandström till sin hemstad Karlstad och musicerar på hemmaplan!
—————-
Bakgården Jazz, Torsdag 15 juni kl 19.00
Konsert utomhus om vädret tillåter!
Daniel Nolgård (piano)
Alfred Lorinius (kontrabas)
Göran Kroon (trummor)
Daniel Nolgård och Alfred Lorinius har blivit goda vänner på Musikhögskolan Ingesund, där båda undervisar på Jazz-linjen. När tillfälle ges på en lunchrast eller i en håltimme, passar de på att jamma på olika jazzstandards de båda tycker extra mycket om. Göran Kroon är bekant till de båda, men ur olika sammanhang. Denna kväll ska de stråla samman som trio, ett möte som kommer göra få jazzälskare besvikna.
Göran Kroon är den mäktiga trummisen från Göteborg som håller trumstolen stadigt i såväl Bohuslän Big Band (som 2023 samarbetar med bland andra Christian McBride), som lektor i trumset på Högskolan för Scen och Musik. Utöver dessa poster hörs han i en uppsjö mindre konstellationer, såsom Änglaspel och Thomas Jäderlund Amazing Trio.
Daniel Nolgård medverkar på skivor med Norrbotten Big Band, Reykjavik Big Band, Sandviken Big Band, Lasse Lindgren Hip Bop constellation och Jonken Jonssons kvintett. 2009 kom albumet Dark Thoughts, med Norrbotten Big Band där Daniel arrangerat musik av den isländske tonsättaren Sigurdur Flosason. Skivan blev nominerad till ”Gyllene skivan” i Orkesterjournalen. Många svenska och internationella artister har använt Daniels arrangemang för storband till exempel Arne Domnerus, Roger Pontare, Nils Landgren, Meta Roos, Deborah Brown och Ulf Johansson. Tillsammans med de storband och jazzgrupper Daniel samarbetat med har han framträtt på flera internationella festivaler som till exempel Copenhagen Jazz Festival, Guinness festival (Irland), Stockholm Jazz&Blues festival, Yabous festival (Jerusalem) och Reykjavik Jazz Festival. Efter ett omväxlande yrkesliv som länsmusiker och frilansmusiker arbetar Daniel nu heltid på Musikhögskolan Ingesund där han är konstnärligt befordrad lektor och undervisar i musikteori, jazzpiano och ensemble. Daniel har publicerat en bok ”Jazzpiano” (Ejeby förlag 2005) om ackordspel och jazzteori.
—————-
Bakgården Jazz, Torsdag 29 juni kl 19.00
Konsert utomhus om vädret tillåter.
”The Blue Note Band”
Samuel Olsson (trumpet)
Eric Liftig (tenorsax)
Stefan Wingefors (piano)
Alfred Lorinius (kontrabas)
Oscar Blomqvist (trummor)
Eric Liftig är en av den lokala Göteborgska jazzscenens mest aktiva musiker. Han har under flera år drivit den egna klubben Bellevue Jazz i östra Göteborg och på så vis lyckats ta live-jazzen till nya delar av staden.
I och med det här samarbetet blir Bellevue Jazz och Bakgården Jazz något av systerklubbar och för att manifestera detta tar Eric med sitt ”The Blue Note Band” till Karlstad. Samuel Olsson och Stefan Wingefors är båda viktiga kuggar i Bohuslän Big Band och bedriver samtidigt framgångsrika frilansar-karriärer.
Det här är ett band som har alla verktyg att förvalta den stora Blue Note-skatten på bästa sätt.
Erics egna Blue Note-biografi på Engelska:
It’s no secret that some of the hippest music, in any style, has been recorded on the Bluenote record label. Started in 1939 by Alfred Lion and Max Margulis Bluenotes first releases focused on tradtional jazz and small band swing music with such musicians as Sidney Bechet, Albert Ammons, Mead Lux Lewis, Art Hodes and Edmond Hall among others, but by the late 40’s the label changed it’s focus and began documenting the bebop revolution, recording artists such as Thelonious Monk, Art Blakey, Bud Powell, Tadd Dameron,Fats Navarro and others (unfortunately not Bird or Diz).
Now fast forward to the mid 1960’s Bluenote has by this point released so many classic jazz records that it’s beyond belief. Where do you start?!, Ok, how about: Art Blakey and Jazz Messangers ” A Night at Birdland w Clifford Brown , Lou Donaldson on horns( Lou’s solo on The Way You Look Tonight!!!!) Horace Silver-piano and Curly Russell- bass, John Coltrane’s ”Blue Train” Sonny Rollins ” Live at the Village Vanguard” , Cannonball Adderly ” Something Else” w Miles, Hank Jones, Percy Heath and Blakey , Paul Chambers ” Whims of Chambers” and so so so many more. That was the 50’s , now once again forward to the mid 60’’s : Horace Silvers funky bluesy tunes with beautiful bass/piano lines are reflecting newer grooves and styles. Lee Morgan is writing tunes that are so catchy that they are being used to sell cars on tv (but not paying Morgan any money for it !). With recordings being made by genius musicians such as Horace Silver, Grant Green, Herbie Hancock, Hank Mobley, Freddie Hubbard ( to name but a few) Bluenote was laying the groundwork for music that would later on build upon some of these grooves and basslines in the not so distant future.
————————————————————————————————————————
HÖSTEN 2022
Bakgården Jazz är tillbaka med besked! Under hösten blir det jazzklubb varenda torsdag (bortsett från 29 september) från 8 september till 15 december! Se fullständigt program längre ner på sidan.
Totalupplevelsen Napolitansk pizza, något gott att dricka och grym jazz kan inte slå fel!
Boka bord på https://bakgardenpizza.com/boka-bord
Om inte annat anges i förväg består konserterna av 2 set musik á ca 40 min.
Konsertavgift ordinarie: 100kr, studenter 80kr. Dessutom! Jazz-Deal för studenter: 30kr rabatt på valfri pizza och 10kr rabatt på valfri dryck (obs, endast på Bakgården Jazz-kvällar).
Bakgården Jazz är ett samarbete mellan Pizzeria Bakgården och Alfred Lorinius.
Torsdag 8 september. Den välrenommerade och ständigt aktuella Göteborgs-saxofonisten Lisen Rylander Löve besöker Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Detta är duons premiärspelning och de kommer presentera i huvudsak egenkomponerad musik.
Framåtblickande jazz som blir en spännande start på ett varierat höstprogram!
Göteborgsbaserade saxofonisten Lisen Rylander Löve är internationellt verksam och ett väletablerat namn inom svensk jazz, improvisation och experimentell musik. Hon är aktiv i ett flertal konstellationer, bl.a. jazzkvartetterna The Splendor och Here’s To Us, med vilka hon släppt ett flertal hyllade album. Lisen är en ständigt utforskande musiker och artist och 2019 släppte hon sin första soloskiva OCEANS där hon skapar sina suggestiva ljudvärldar genom att mixa akustiska instrument såsom saxofon, röst och kalimba med fältinspelningar och live-elektronik. Under tolv år utgjorde hon en del av elektronika-gruppen Midaircondo som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin genreöverskridande musik och visuella konserter. Hon har turnerat med bland annat Union Carbide Productions och Richard Barbieri (från bandet Japan) och spelat med artister som Amason, Anders Jormin, Lina Nyberg, Rickie Lee Jones, Fatomata Diawara, Nels Cline och Adrian Belew. Hon komponerar också musik för dans, teater och film.
Torsdag 15 September besöker Kerstin Ekling (sång) och Johan Gund (piano) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir musik av Kerstin Ekling, Johan Gund, Keith Jarrett, Jobim, Gershwin, med flera.
Kerstin Ekling är sångerska och rör sig inom jazz och svensk folkmusik. Hon har bott i Arvikatrakten sedan 2006 då hon flyttade dit från Gotland där hon växte upp. Kerstin började tidigt skriva låtar, komponera och arrangera musik till olika sammanhang och ensembler. Hennes låtar och arrangemang spänner över flera genrer, med lekfullhet, driv och eftertanke i både text och musik. Kerstin är sedan många år lärare vid Musikhögskolan Ingesund. Hennes band OAKLING (med Mats Öberg, Anders Johnsson och Jocke Landgren) arbetar med sitt debutalbum där bland andra Mike Landau och Lew Soloff gästspelat.
Johan Gund är pianist, arrangör och lärare med Karlstad som utgångspunkt. Han är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Som jazzmusiker hörs han i kvartetten Hi Hank! och har under många år turnerat med saxofonisten Magnus Dölerud och basisten Hans Backenroth. Han har varit kapellmästare och musikalisk ledare för ett flertal uppsättningar på Säffleoperan. Som lärare har han arbetat på musikhögskolorna i Göteborg och Ingesund, och finns numer på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.
Torsdag 22 September besöker John Holmström (piano) och Magnus Vikberg (trummor) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir musik av John Holmström och Magnus Vikberg, samt något lånat från exempelvis Paul Simon, Ornette Coleman och den amerikanska sångboken.
John Holmström är en pianist från Göteborg, närmare bestämt Mölndal som bott och verkat i Stockholm, Oslo och Trondheim. Förutom Göteborg då. Han är komponist och improvisatör och har i eget namn släppt albumet “Mjuka Värden” med sin trio samt “Vivian” med sin kvintett Om Tat Sat. Han har två skivor med fri impro-trion Dark Horse (med bl.a. Alfred Lorinius på bas) samt ytterligare ett trettiotal produktioner bakom sig. Under en period på 20 år har han turnerat och spelat flitigt runt i Sverige, Europa och Japan. John är verksam inom många olika jazzgenrer och skyr inga medel för att komma dit han vill i musiken. Han är också aktiv i skivbolaget toppkonst såväl som arrangör och producent i föreningen KUF och tidigare även Brötz.
Magnus Vikberg kommer från Jämtland men är numera bosatt i Stockholm och Hälsingland. Som trumslagare började det i den traditionella jazzen men han har med tiden intresserat sig mer åt det friare hållet. Han tycker om instruments olika klang och olika rums akustiska egenskaper. Spelar/spelat med: På skånska, Erik Oscarsson, Kvartett Blank, Niklas Barnös Je Suis!, Martin Küchen, Joakim Simonsson och Ictus, mfl
KOMPLETT PROGRAM HÖSTEN 2022:
(Alfred Lorinius spelar vid samtliga tillfällen.)
Torsdag 6 oktober besöker Jan “Janka” Johansson (gitarr, fiol) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir en underbar blandning av jazz-standards och gamla pop -och countrydängor. Även någon godbit signerad Janka själv.
Jan ”Janka” Johansson (gitarr, fiol) är ett unikum inom Svensk Jazz och en musiker vi fått äran att ha på hemmaplan i Värmland under stora delar av dennes liv. Detta trots erbjudanden om åtråvärda tjänster på fina skolor och universitet utanför Värmland. På dessa har det istället blivit återkommande gästspel. Förutom sitt stora engagemang för ungdomars musicerande kan ”Janka” blicka tillbaka på över ett halvt sekel innehållande samarbeten med Red Mitchell, Svend Asmussen, Putte Wickman, Victoria Tolstoy, Rune Gustafsson, Nannie Porres och många fler.
Med Red Mitchell blev det en CD “Blaus” (Dragon) (tillgänglig via Spotify och youtube) och med jazzgruppen ARP blev det en CD “Muskel Svan Gunga” (tillgänglig via youtube) och med hans Grums Ungdomsorkester blev det efter vinsten i Musik Direkt en CD “That’s all” med bl.a. 6 jazzarrangemang. Detta finns på youtube och Jazzen i Karlstad på youtube.
Torsdag 13 oktober besöker Lisa Östergren (sång), David Stackenäs (elgitarr) och Klas “Klabbe” Hörngren (synth) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Denna kväll präglas av bortglömda guldkorn från nu och då. Någon visa, någon poplåt, filmmusik, nån standard. Gemensamt för dessa musiker är att de alla undervisar på Musikhögskolan Ingesund och alla är kreativa och aktiva musiker på både den Svenska och internationella scenen.
Lisa Östergren har frilansat som sångerska sedan 2001 efter studier på Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn och Musikhögskolan i Stockholm.
Lisa har genom åren arbetat med många av våra folkkära artister som tex. Sven-Bertil Taube och Carola, och även delat scen med de amerikanska artisterna Liza Minelli och Cher.
Lisa har varit en av medlemmarna i den svenska acappella-gruppen The Real Group och har besökt scener som Apollo Theater (US), Billboard Live (JP), Hollywood Bowl (US) och Wembley (UK) för att nämna några.
Under 2022 har Lisa bland annat sjungit med vokalgruppen Stockholm Voices som tillsammans gjort ett flertal samarbeten som med t.ex sångerskan Isabella Lundgren, Ekdahl Bagge Bigband och Kungliga Filharmonikerna.
2006 startade Lisa sin egna grupp Lisa Östergren Trio tillsammans med pianisten Cecilia Person och saxofonisten Thomas Backman. 2011 gjorde de sitt första album.
David Stackenäs har turnerat som solist och med många olika grupper i Europa, USA, Japan och Mellanöstern. David släppte 2000 den kritikerrosade plattan THE GUITAR på svenska skivbolaget Häpna och har sedan dess släppt BOW på Kning-disk (2006) och SEPARATOR (2009) på Found you Recordings. I maj 2017 släppte han fjärde soloalbumet BRICKS på portugisiska skivbolaget Clean Feed.
Spelar även med grupperna LabField (m Ingar Zach), Sol Sol, Lina Nyberg Band, Eislerz, Ballrogg (NO), Kim Myhr Band (NO) och Mattias Risberg Mining samt har medverkat som musiker i olika dans- och teaterföreställningar. Har spelat med Evan Parker, Lina Nyberg, Mats Gustafsson, Christine Abdelnour, Jim O’Rourke, Ken Vandermark och Thurston Moore bland många andra.
Klas “Klabbe” Hörngren är pianist och kompositör. Uppvuxen i Säffle och Arvika, numera boende i Göteborg. Uppmärksammad i jazzvärlden – framför allt i samband med sitt egna band Klabbes Bank, som har släppt flera kritikerrosade plattor och även blivit nominerade för Grammis. Turnerat och spelat in med bl a Eva Dahlgren, Ane Brun och loney dear.
Torsdag 20 oktober besöker Karl Wallmyr (trumpet) och Tobias Andersson (elgitarr) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Denna kväll bjuds det på originalmusik från Karl och Tobias. Musik som inte sällan för tankarna till koraler och psalmer, men som också kan dra iväg mot Americana.
Karl Wallmyr är trumpetare och kompositör inom jazz. Driver projekten “Karl Wallmyr” som släppt albumet “och bara vind.” 2019 och kommer ut med ett nytt album våren 2023. Han driver även “Salongsorkestern” tillsammans med jazzpianisten Max Agnas som släppt de två albumen “Början” och “Avslut” 2020. Han är född och uppväxt i Karlstad, men numera bosatt i Stockholm där han också gick på Kungliga musikhögskolan (2013-2017).
Tobias Andersson är gitarrist och kompositör ursprungligen från Brunskog utanför Arvika och senare Karlstad. Han studerade på Högskolan för scen och musik i Göteborg och konservatoriet i Paris där han var bosatt under några år. Efter studierna har han medverkat i ett flertal konstellationer, t.ex med sångaren Daniel Onyango och med trion La Fuite. I november debuterar han i eget namn med skivan Silent Cities.
Torsdag 27 oktober besöker Martin Bjurek Svanström (alt-saxofon) och Daniel Nolgård (piano) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir stor tonvikt(!) på amerikanska jazzstandards denna kväll. Victor Feldman, Wayne Shorter, John Coltrane, Gene de Paul och Irving Berlin är några av de kompositörer vars musik kommer framföras.
Martin Bjurek Svanström spelar saxofoner/träblås och kommer från Björkö i Göteborgs norra skärgård. Är ordinarie medlem i Bohuslän Big Band men hörs också i t ex. Änglaspel samt Svanström 3. Har i BBB de senaste åren spelat med bland andra; Maria Schneider, Vince Mendoza, Danilo Pérez, Avishai Cohen (trumpet), Lina Nyberg, Anders Jormin, Katrine Windfeld samt Nils Landgren.
Daniel Nolgård är pianist, arrangör och storbandsledare. Som frilansande ackompanjatör har man hört Daniel tillsammans med artister som Rigmor Gustavsson, Svante Thuresson, Jan Allan, Putte Wickman och Roffe Ericsson.
Daniel medverkar på skivor med Norrbotten Big Band, Reykjavik Big Band, Sandviken Big Band, Lasse Lindgren Hip Bop constellation och Jonken Jonssons kvintett. 2009 kom albumet Dark Thoughts, med Norrbotten Big Band där Daniel arrangerat musik av den isländske tonsättaren Sigurdur Flosason. Skivan blev nominerad till ”Gyllene skivan” i Orkesterjournalen. Många svenska och internationella artister har använt Daniels arrangemang för storband till exempel Arne Domnerus, Roger Pontare, Nils Landgren, Meta Roos, Deborah Brown och Ulf Johansson. Tillsammans med de storband och jazzgrupper Daniel samarbetat med har han framträtt på flera internationella festivaler som till exempel Copenhagen Jazz Festival, Guinness festival (Irland), Stockholm Jazz&Blues festival, Yabous festival (Jerusalem) och Reykjavik Jazz Festival.
Efter ett omväxlande yrkesliv som länsmusiker och frilansmusiker arbetar Daniel nu heltid på Musikhögskolan Ingesund där han är konstnärligt befordrad lektor och undervisar i musikteori, jazzpiano och ensemble. Daniel har publicerat en bok ”Jazzpiano” (Ejeby förlag 2005) om ackordspel och jazzteori.
Torsdag 3 November besöks Bakgården Jazz av den Värmländska kvartetten NAOS, bestående av Lars Larsson (saxofon) och bröderna William Olsson (saxofon, klarinett, flöjt) och Edward Olsson (trummor). Husbasisten Alfred Lorinius är självklart också på plats. Gruppen har gjort ett varumärke av att spela låtar av vitt skilda slag, men med hjälp av sin kreativa ådra och idérikedom ändå skapa en helhet. Resultatet andas Ornette Coleman och Dave Holland, men även Sidney Bechet och Sonny Rollins.
Lars Larsson spelar tenor, sopran, barytonsax och basklarinett. Var aktiv i Göteborg’s jazzscen från mitten av 80-talet till slutet av 90-talet. Spelade med Calvero, Steam, Peeter Uuskyla och Tors Hammare bl.a. Var under flera års tid engagerad som teatermusiker på Teater Västernorrland i Sundsvall. Spelar nu i bandet Red Clay och olika konstellationer i Göteborg. Jobbar som musiklärare i Säffle och Årjäng.
William Olsson är en sann speleman med ett genuint intresse för – och stor kunskap om – gammal jazz och folkmusik. Han är lika flink på fiolen som han är på blås-instrumenten. Med NAOS visar han prov sitt jazz-lir och innan NAOS har han spelat med alltifrån More than a pair (brorsan Samuel Olssons band) och Bohuslän Big Band.
Edward Olsson har spelat i diverse konstellationer, till exempel med Erik Norström, Horace Parlan, sina bröder Martin, Samuel och William Olsson. Är med i grupperna Barveln och Naos. Deltog i Västanå Teaters uppsättning av Misantropen, då spelade han tramporgel, slagverk och sälgflöjt. Var med i gruppen More than a Pair fram till dess upplösning. Har också samarbetat mycket med David och Anders Bäck i Göteborg.
Torsdag 10 November besöker duon Sargasso Bakgården Jazz. Duon består av Carl Svensson (gitarr) och Bakgårdens husbasist Alfred Lorinius. Till denna spelning har de låtit bjuda in violinisten Terese Lien Evenstad. Tillsammans kommer de framföra en hel del egen musik med såväl jazz som country -och folk-influenser. Några väl valda covers kan mycket väl slinka in.
Terese Lien Evenstad är en av Sveriges främsta jazzviolinister och är den första i historien som tagit examen från Kandidatprogrammet Jazzmusiker på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Hon gett ut fyra album varav två är med egenskriven musik, är bandledare för tre grupper samt komponerar modern jazzmusik för stråkkvartetten Stockholm Jazz Strings och jazzkvartetten TLE Quartet.
Terese Lien Evenstad var nominerad till Sveriges största jazzpris, Sveriges Radio P2 Jazzkatten “Årets Nykomling 2018” och tilldelades samma år Louis Armstrong-stipendiet med motiveringen ”Hon har gett violinen ett nytt ansikte inom jazzen”. Under 2019 blev Terese uttagen till Up & coming 2019 där unga jazztalanger möter Bohuslän Big Band, samt utsedd till Ung Svensk Solist 2019 av Scenkonst Sörmland. Hon har mottagit flera stipendier under åren varav ett av de senaste utseddes av den legendariska gitarristen Janne Schaffer med jury.
Carl Svensson, gitarrist och gitarrlärare i Sthlm, studerat vid Högskolan för scen och musik i Göteborg samt CNSM Paris. Gitarrist i olika sammanhang Jazzgrupper, storband, pop-rockband samt Musikal. Projekt med t.ex Lindha Kallerdahl, Sarah Riedel,
Åsa Berg, Artisterian sthlm, Musikalen Min Vän Fascisten, Dick Lövgren (meshuggah) Anders Björler (at the gates) Klabbe
Hörngren, Parallel Activity, Sargasso, Axel Mårdsjö – Birds of a feather mm. Hagströmstipendiat 2012. CXS Carl Svensson på Spotify.
Torsdagen 17 November besöker folksångerskan Anna Larsson Bakgården Jazz.
Anna är född och uppvuxen på Hammarö, utanför Karlstad. Som 5åring började hon sjunga i kör och som 10åring fastnade hon för ackordet A-moll på hennes mammas gitarr och hade svårt att slita sig. Gitarren har sedan dess följt med som en trogen följeslagare bredvid sången.
Efter studier på folkis följt av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon läste folkmusik, så följde några år av flitigt turnérande, främst med gruppen Kongero och också med grupperna Vanja Modigh och Närproducerat. I och med det har hon besökt och uppträtt i stora som små konserthus, bakgårdar, caféer, barer, vardagsrum och garage i länder som Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Österrike, Frankrike, England, Skottland och Kanada. Samt en tur till Barbados och en till Kina med konsert i det s.k ”ägget” (operahuset) i Peking.
Hon har medverkat på tre fullängdsalbum med Kongero, varav ett, Vaerla Vaken ett samarbete ihop med gruppen Massivet, blev utnämnt som ”Bästa svenska folkmusikskiva” av Lira 2018 samt hamnade på en lista med ”Årets bästa album” enligt Göteborgspostens recensenter. Våren 2020 släppte hon tillsammans med Vanja Modigh albumet Vocal Tradition som som fick ett ”Lira gillar”. Hon har även medverkat på Oskar och Jonathans album Panna mot panna samt på Sofia Karlssons album Guitar Stories. Idag spelar hon i kvartetten Grit Quartet, folkmusikkvartett från Göteborg/Stockholm/Oslo samt har projektet Närproducerat ihop med jazztrumpetaren och kompositören Karl Wallmyr, från Karlstad. Vid sidan av musiken ägnar hon sig åt att jobba i sveriges äldsta konserthus Musikaliska Kvarteret i Stockholm.
Alfred mötte hon i samband med att de båda ingick i konserten Jordens Ansikte baserad på dikter av Lars Andersson och musik skriven av Lars Andersson, Tobias Andersson och Martin Bagge i Sunne i somras. Därifrån blev hon inbjuden till Bakgården Jazz – vilket de båda tycker ska bli ett spännande duoexperiment!
Torsdagen 24 November på Bakgården Jazz dyker husbasisten Alfred Lorinius upp med ett av sina stående huvudprojekt Förnuft och Känsla. Konserten är en del av gruppens release-turné för deras andra fullängdsalbum “Målsrydskiosken”. Denna kollektivt ledda pianotrio består av Göteborgsbaserade Fabian Kallerdahl på piano och Johan Birgenius på trummor. Två musiker som på många sätt varit med och definierat Svensk Jazz under det nya millenniet. Fabian genom sitt jobb med det ikoniska skivbolaget HOOB Records och alla de band han där släpper musik med och Johan genom spel i grupper som Naoko Sakata Trio och en lång rad andra projekt.
Förnuft och Känsla spelar både egna kompositioner och väl valda standards i ny kostym. Rytmisk lekfullhet, medryckande riff och vackra melodier samsas sida vid sida och utgör fonden för gruppens estetik. Det hela utförs med en stor dos Förnuft och Känsla.
Torsdagen den 1 December besöker trion Don’t be a stranger Bakgården Jazz. Detta är en nystartad och kollektivt ledd trio med saxofonisten Orfeas Wärdig Tsoukalas från Göteborg och trummisen Kristoffer Rostedt från Malmö. På bas återfinns givetvis husbasisten Alfred Lorinius. Förlagorna i saxofontriovärlden är förvånande många och här hör man spår både från klassiska Sonny Rollins Trio såväl som från den senare trion Fly. Don’t be a stranger spelar främst egna alster, men plockar även de bästa russinen ur cover-kakan. Dagen till ära släpper de sitt debutalbum på bolaget toppkonst.
Torsdagen 8 December besöker Berlinbaserade saxofonisten Otis Sandsjö och Tranås-baserade trummisen Martin Öhman Bakgården Jazz tillsammans med allas vår husbasist Alfred Lorinius. Dessa tre musiker är alla kända för sitt kreativa sätt att färga musiken i de sammanhang de verkar. Otis och Alfred har i många år jobbat med det prisbelönta (Young Nordic Jazz Comets 2010, SR P2s utmärkelse “Årets Nykomling”) bandet Farvel och Martin Öhman är en vital del av det hyllade och prisade bandet Klabbes Bank.
Otis Sandsjö, omnämnd för sin fysiska men samtidigt melankoliska spelstil, är en eftertraktad saxofonist på den progressiva jazzscenen i Europa.
Född 1987 i Göteborg började han som 6-åring spela på ett hemsnickrat trumset, några år senare klurade han ut hur man cirkelandas på en saxofon och reste i 16-årsåldern till Balkan för att studera den romska folkmusiktraditionen.
Otis är sedan 2011 verksam i Berlin där han fann sin musikaliska hemvist och startade det långlivade projektet “Speak Low” tillsammans med Lucia Cadotsch och Petter Eldh. Trions avskalade instrumentering blev en radikal konstnärlig katalysator för Otis saxofonspel.
2018 skapade Sandsjö och hans soniska storebror Eldh tillsammans Otis första soloskiva ”Y-OTIS” som skulle bli det första släppet av många på Helsingforsbolaget We Jazz Records.
Nyligen har Otis inlett ett samarbete med artisten Anna von Hausswolff, som har resulterat i soundtracket till filmen Paris Memoirs (Cannes Film Festival 2022, regisserad av Alice Winocour) och musiken till pjäsen Natthärbärget på Dramaten (2022, regisserad av János Szász)
Martin Öhman är multikonstnären som rör sig sömlöst mellan att vara filmskapare, måleri-konstnär, musikproducent och trummis. Det sistnämnda är förmodligen det fält där han gör mest väsen av sig, spelandes i grupper som Klabbes Bank och Lisen Rylander Löve OCEANS. Det är också det gebit han kommer visa prov på denna kväll. Som den kreativa och mångbottnade musiker han är, präglar han alltid musiken. Om sammanhanget kräver ett elektroniskt inslag, skapar han det. Behövs ett furiöst sväng bjuds man på det. Låt se vad som bjuds på denna kväll!
Torsdagen 15 December är det säsongsfinal för Bakgården Jazz (OBS, Starttid kl 20.30. Ett längre set musik). Kvällen till ära kommer inga mindre än Karlstadsönerna Karl-Martin Almqvist (tenorsaxofon) och Chris Montgomery (trummor) och spelar med husbasisten Alfred Lorinius. Kvällen kommer präglas av hårt svängande standards med två av Sveriges främsta musiker på området. Om julstämningen vill sig kommer det även presenteras lite julmusik i jazzkostym.
”Den storslagna saxofonisten Karl-Martin har flertalet plattor i sitt namn och medverkat på ännu fler. Han har spelat med den absoluta eliten och tillhör en av landets genom tiderna bästa saxofonister.
Karl-Martin Almqvist kommer ursprungligen från Karlstad. Efter musiklinjen på Sundstagymnasiet flyttade han till Skåne och studier vid Skurups Folkhögskola och fortsatte sedan vid Musikhögskolan i Malmö. I mitten av 90-talet bodde Karl-Martin i New York i två år, där han studerade på ”The Mannes College of Music”. Bland lärarna fanns George Garzone, Bob Mintzer, Reggie Workman, Phil Markowitz med flera.
Under åren i New York spelade Karl-Martin på många av stadens mindre klubbar, men även på mer
kända och etablerade ställen som ”Small ́s”, ”Birdland” och ”The Knitting Factory”. Efter tiden i New York flyttade Karl-Martin till Stockholm där han spelade och turnerade med band
som ”Patrik Boman 7PM”, ”Rigmor Gustafsson Kvintett”, ”Moksha”, Mathias Landaeus ”House of Approximation”, ”Stockholm Jazz Orchestra” med flera.
Karl-Martin har sedan 2009 spelat mycket i Sydafrika. Sedan 2014 mestadels tillsammans med den
extraordinäre pianisten Nduduzo Makhathini, som de senaste åren gett ut plattor på legendariska
labeln BlueNote.
Sedan flytten till Öresundsregionen kan Karl-Martin också höras många olika sammanhang, som
Jonas Johansens ”Blanco Y Negro”, i det internationella projektet ”Free Swing” med Jaska
Lukkarinen trummor, Mattias Welin bas och tyske trumpetgiganten Axel Schlosser, förutom DR Bigband där Karl-Martin är anställd halva året.
Chris Montgomery gick ut Musikhögskolan I Göteborg 2005. Har frilansat sedan dess i både Göteborg
och Stockholm där han nu bott sedan 2011. Några grupper och musiker han spelat med under åren är bla:
Harald Svenssons Priming Orchestra, Soundance (Thomas Gustafsson och Staffan Svensson), Our Park
(Victor Furbacken och Fabian Kallerdahl), Bohuslän Big Band, Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren,
Lina Nyberg, Svante Thuresson, Radiojazzgruppen, Max Shultz, Leo Lindberg, Palle Danielsson, Bobo Stensson och Georg Reidel.
8/9 | Lisen Rylander (tn sx) |
15/9 | Kerstin Ekling (s), Johan Gund (pi) |
22/9 | John Holmström (pi), Magnus Vikberg (tr) |
29/9 | PAUS. |
6/10 | Jan “Janka” Johansson (git, fiol) |
13/ 10 | Lisa Östergren (s), David Stackenäs (git), Klas-Henrik “Klabbe” Hörngren (keyb) |
20/ 10 | Karl Wallmyr (trp), Tobias Andersson (git) |
27/10 | Martin Svanström (tn sx), Daniel Nolgård (pi) |
3/11 | NAOS: Lars Larsson (tn sx), William Olsson (blås), Edward Olsson (tr) |
10/ 11 | Sargasso: Carl Svensson (git) feat. Terese Lien Evenstad (fiol) |
17/ 11 | Anna Larsson (s, git) |
24/ 11 | Förnuft och Känsla: Fabian Kallerdahl (pi), Johan Birgenius (tr) |
1/12 | Don’t be a stranger: Orfeas Wärdig Tsoukalas (tn sx), Kristoffer Rostedt (tr) |
8/12 | Otis Sandsjö (tn sx), Martin Öhman (tr, elektronik) |
15/ 12 | Karl-Martin Almqvist (tn sx), Chris Montgomery (tr) |