Bakgården Jazz

NEW JAZZ CLUB in Karlstad, Sweden (info in Swedish below)

HÖSTEN 2022

Bakgården Jazz är tillbaka med besked! Under hösten blir det jazzklubb varenda torsdag (bortsett från 29 september) från 8 september till 15 december! Se fullständigt program längre ner på sidan.
Totalupplevelsen Napolitansk pizza, något gott att dricka och grym jazz kan inte slå fel!
Boka bord på https://bakgardenpizza.com/boka-bord
Om inte annat anges i förväg består konserterna av 2 set musik á ca 40 min.
Konsertavgift ordinarie: 100kr, studenter 80kr. Dessutom! Jazz-Deal för studenter: 20kr rabatt på valfri pizza och 10kr rabatt på valfri dryck (obs, endast på Bakgården Jazz-kvällar).
Bakgården Jazz är ett samarbete mellan Pizzeria Bakgården och Alfred Lorinius.

Torsdag 8 september. Den välrenommerade och ständigt aktuella Göteborgs-saxofonisten Lisen Rylander Löve besöker Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Detta är duons premiärspelning och de kommer presentera i huvudsak egenkomponerad musik.
Framåtblickande jazz som blir en spännande start på ett varierat höstprogram!
Göteborgsbaserade saxofonisten Lisen Rylander Löve är internationellt verksam och ett väletablerat namn inom svensk jazz, improvisation och experimentell musik. Hon är aktiv i ett flertal konstellationer, bl.a.  jazzkvartetterna The Splendor och Here’s To Us, med vilka hon släppt ett flertal hyllade album. Lisen är en ständigt utforskande musiker och artist och 2019 släppte hon sin första soloskiva OCEANS där hon skapar sina suggestiva ljudvärldar genom att mixa akustiska instrument såsom saxofon, röst och kalimba med fältinspelningar och live-elektronik. Under tolv år utgjorde hon en del av elektronika-gruppen Midaircondo som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin genreöverskridande musik och visuella konserter. Hon har turnerat med bland annat Union Carbide Productions och Richard Barbieri (från bandet Japan) och spelat med artister som Amason, Anders Jormin, Lina Nyberg, Rickie Lee Jones, Fatomata Diawara, Nels Cline och Adrian Belew. Hon komponerar också musik för dans, teater och film.

Torsdag 15 September besöker Kerstin Ekling (sång) och Johan Gund (piano) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir musik av Kerstin Ekling, Johan Gund, Keith Jarrett, Jobim, Gershwin, med flera.
Kerstin Ekling är sångerska och rör sig inom jazz och svensk folkmusik. Hon har bott i Arvikatrakten sedan 2006 då hon flyttade dit från Gotland där hon växte upp. Kerstin började tidigt skriva låtar, komponera och arrangera musik till olika sammanhang och ensembler. Hennes låtar och arrangemang spänner över flera genrer, med lekfullhet, driv och eftertanke i både text och musik. Kerstin är sedan många år lärare vid Musikhögskolan Ingesund. Hennes band OAKLING (med Mats Öberg, Anders Johnsson och Jocke Landgren) arbetar med sitt debutalbum där bland andra Mike Landau och Lew Soloff gästspelat.
Johan Gund är pianist, arrangör och lärare med Karlstad som utgångspunkt. Han är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Som jazzmusiker hörs han i kvartetten Hi Hank! och har under många år turnerat med saxofonisten Magnus Dölerud och basisten Hans Backenroth. Han har varit kapellmästare och musikalisk ledare för ett flertal uppsättningar på Säffleoperan. Som lärare har han arbetat på musikhögskolorna i Göteborg och Ingesund, och finns numer på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Torsdag 22 September besöker John Holmström (piano) och Magnus Vikberg (trummor) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir musik av John Holmström och Magnus Vikberg, samt något lånat från exempelvis Paul Simon, Ornette Coleman och den amerikanska sångboken.

John Holmström är en pianist från Göteborg, närmare bestämt Mölndal som bott och verkat i Stockholm, Oslo och Trondheim. Förutom Göteborg då. Han är komponist och improvisatör och har i eget namn släppt albumet “Mjuka Värden” med sin trio samt “Vivian” med sin kvintett Om Tat Sat. Han har två skivor med fri impro-trion Dark Horse (med bl.a. Alfred Lorinius på bas) samt ytterligare ett trettiotal produktioner bakom sig. Under en period på 20 år har han turnerat och spelat flitigt runt i Sverige, Europa och Japan. John är verksam inom många olika jazzgenrer och skyr inga medel för att komma dit han vill i musiken. Han är också aktiv i skivbolaget toppkonst såväl som arrangör och producent i föreningen KUF och tidigare även Brötz.

Magnus Vikberg kommer från Jämtland men är numera bosatt i Stockholm och Hälsingland. Som trumslagare började det i den traditionella jazzen men han har med tiden intresserat sig mer åt det friare hållet. Han tycker om instruments olika klang och olika rums akustiska egenskaper. Spelar/spelat med: På skånska, Erik Oscarsson, Kvartett Blank, Niklas Barnös Je Suis!, Martin Küchen, Joakim Simonsson och Ictus, mfl

KOMPLETT PROGRAM HÖSTEN 2022:
(Alfred Lorinius spelar vid samtliga tillfällen.)

Torsdag 6 oktober besöker Jan “Janka” Johansson (gitarr, fiol) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Det blir en underbar blandning av jazz-standards och gamla pop -och countrydängor. Även någon godbit signerad Janka själv.

Jan ”Janka” Johansson (gitarr, fiol) är ett unikum inom Svensk Jazz och en musiker vi fått äran att ha på hemmaplan i Värmland under stora delar av dennes liv. Detta trots erbjudanden om åtråvärda tjänster på fina skolor och universitet utanför Värmland. På dessa har det istället blivit återkommande gästspel. Förutom sitt stora engagemang för ungdomars musicerande kan ”Janka” blicka tillbaka på över ett halvt sekel innehållande samarbeten med Red Mitchell, Svend Asmussen, Putte Wickman, Victoria Tolstoy, Rune Gustafsson, Nannie Porres och många fler.

Med Red Mitchell blev det en CD “Blaus” (Dragon) (tillgänglig via Spotify och youtube) och med jazzgruppen ARP blev det en CD “Muskel Svan Gunga” (tillgänglig via youtube) och med hans Grums Ungdomsorkester  blev det efter vinsten i Musik Direkt en CD “That’s all” med bl.a. 6 jazzarrangemang. Detta finns på youtube och Jazzen i Karlstad på youtube. 

Torsdag 13 oktober besöker Lisa Östergren (sång), David Stackenäs (elgitarr) och Klas “Klabbe” Hörngren (synth) Bakgården Jazz tillsammans med husbasisten Alfred Lorinius. Denna kväll präglas av bortglömda guldkorn från nu och då. Någon visa, någon poplåt, filmmusik, nån standard. Gemensamt för dessa musiker är att de alla undervisar på Musikhögskolan Ingesund och alla är kreativa och aktiva musiker på både den Svenska och internationella scenen.

Lisa Östergren har frilansat som sångerska sedan 2001 efter studier på Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn och Musikhögskolan i Stockholm.
Lisa har genom åren arbetat med många av våra folkkära artister som tex. Sven-Bertil Taube och Carola, och även delat scen med de amerikanska artisterna Liza Minelli och Cher.
Lisa har varit en av medlemmarna i den svenska acappella-gruppen The Real Group och har besökt scener som Apollo Theater (US), Billboard Live (JP), Hollywood Bowl (US) och Wembley (UK) för att nämna några.
Under 2022 har Lisa bland annat sjungit med vokalgruppen Stockholm Voices som tillsammans gjort ett flertal samarbeten som med t.ex sångerskan Isabella Lundgren, Ekdahl Bagge Bigband och Kungliga Filharmonikerna.
2006 startade Lisa sin egna grupp Lisa Östergren Trio tillsammans med pianisten Cecilia Person och saxofonisten Thomas Backman. 2011 gjorde de sitt första album.

David Stackenäs har turnerat som solist och med många olika grupper i Europa, USA, Japan och Mellanöstern. David släppte 2000 den kritikerrosade plattan THE GUITAR på svenska skivbolaget Häpna och har sedan dess släppt BOW på Kning-disk (2006) och SEPARATOR (2009) på Found you Recordings. I maj 2017 släppte han fjärde soloalbumet BRICKS på portugisiska skivbolaget Clean Feed. 

Spelar även med grupperna LabField (m Ingar Zach), Sol Sol, Lina Nyberg Band, Eislerz, Ballrogg (NO), Kim Myhr Band (NO) och Mattias Risberg Mining samt har medverkat som musiker i olika dans- och teaterföreställningar. Har spelat med Evan Parker, Lina Nyberg, Mats Gustafsson, Christine Abdelnour, Jim O’Rourke, Ken Vandermark och Thurston Moore bland många andra.

Klas “Klabbe” Hörngren är pianist och kompositör. Uppvuxen i Säffle och Arvika, numera boende i Göteborg. Uppmärksammad i jazzvärlden – framför allt i samband med sitt egna band Klabbes Bank, som har släppt flera kritikerrosade plattor och även blivit nominerade för Grammis. Turnerat och spelat in med bl a Eva Dahlgren, Ane Brun och loney dear.

8/9 Lisen Rylander (tn sx)
15/9 Kerstin Ekling (s), Johan Gund (pi)
22/9 John Holmström (pi), Magnus Vikberg (tr)
29/9 PAUS.
6/10 Jan “Janka” Johansson (git, fiol)
13/
10
Lisa Östergren (s), David Stackenäs (git),
Klas-Henrik “Klabbe” Hörngren (keyb)
20/
10
Karl Wallmyr (trp), Tobias Andersson (git)
27/10 Martin Svanström (tn sx), Daniel Nolgård (pi)
3/11 NAOS: Lars Larsson (tn sx), William Olsson (blås), Edward Olsson (tr)
10/
11
Sargasso: Carl Svensson (git) feat.
Terese Lien Evenstad (fiol)
17/
11
Anna Larsson (s, git)
24/
11
Förnuft och Känsla: Fabian Kallerdahl (pi),
Johan Birgenius (tr)
1/12 Don’t be a stranger: Orfeas Wärdig Tsoukalas (tn sx), Kristoffer Rostedt (tr)
8/12 Otis Sandsjö (tn sx), Martin Öhman (tr, elektronik)
15/
12
Karl-Martin Almqvist (tn sx), Chris Montgomery (tr)


—-
https://bakgardenpizza.com/